fredag 3 mars 2017

En magisk handske och mörk magi på MagisteriumHANDLINGEN I KORTHET: 
The Copper Gauntlet: Berättelsen inleds med att Call är hemma igen över sommarlovet och efter att ha sett att hans pappa låst in hans varg, Havoc, blir Call övertygad om att hans pappa tror att han är ond och att han planerar att förgöra både Call och vargen. Call flyr tillbaka till skolan där en magisk handske, "the alkahest", som kan separera magin från en magiker, har blivit stulen. Tillsammans med Havoc och Tamara, Aaron och Jasper ger sig Call ut för att finna det magiska föremålet, vilket även leder till att Calls hemlighet börjar dras ut i ljuset.

The Bronze Key: Under deras tredje år på Magisterium börjar Call och Aaron att lära sig alltmer om kaosmagi. Allt är dock inte helt okomplicerat, när en elev hittas dödad inser de att någon på skolan använder mörk magi och att Call och Aaron mycket väl kan vara magikerns nästa offer.

MINA TANKAR:
The Copper Gauntlet läste jag redan förrförra året men jag recenserade aldrig boken då så slår helt enkelt ihop den recensionen med The Bronze Key som jag läste ut för några månader sedan. Ifall ni inte känner till serien så hittar ni min recension av första boken här. Det som både den andra och tredje boken har gemensamt är att de lyckas kombinera ett högt tempo och spänning, och ändå lyckas få med en hel del karaktärsutveckling. Just vänskapsrelationen mellan Call, Aaron och Tamara är så fin att läsa om och det var kul att man i den andra och tredje boken även börjar få en mer nyanserad bild av Jasper. Det jag verkligen älskar är även hur Black och Clare tog vad som i första boken lätt kunde uppfattas som en Harry Potter-ripoff och sedan vände upp och ner på ens förväntningar. Det finns fortfarande en del som är missnöjda och anser att det finns för många likheter. Jag är dock av åsikten att Rowling (även om hon gjorde det väldigt bra) varken är den första eller sista som skrivit om magi och trollkarlsskolor, och att det är ok att böcker har vissa likheter så länge som det inte är ren plagiering. 

I den andra och tredje boken av serien fortsätter författarna att vända upp och ner på ens förväntningar. Något som jag alltid tyckt att särskilt Black gör bra, och som är kul att se även i böcker för unga läsare, är skapandet av intressanta karaktärer som har djup och ibland en rätt så tvivelaktig moralkompass. Serien får en att fundera över vad ondska egentligen innebär, och om det är något vi föds in i eller om det skapas senare, och om man kan förändra sin karaktär eller "själ". Slutet i den tredje boken var väldigt överraskande också med tanke på att det här ändå är en serie för mellanstadieelever, då berättelsen tog en sväng som var betydligt mörkare än vad man kunnat vänta sig.

Saker som jag dock kan finna lite smått irriterande är hur extremt inkompetenta majoriteten av alla vuxna är i böckerna. Ett exempel kan tas från The Copper Gauntlet, då de vuxna magikerna förklarar att de gjort allt för att skydda "the alkahest" och flyttat den till ett supersäkert ställe, men ändå så blir den stulen direkt efteråt utan att man som läsare får någon direkt förklaring över hur det egentligen var möjligt. När det väl händer något så måste barnen lösa allt själva, de vuxna dyker alltid upp verkligen precis i sista stund när allt redan har hänt. Detta är dock inget specifikt för den här serien utan det dyker ständigt upp i flera böcker med barn/ungdomar som huvudpersonerna (för trots allt, en berättelse där ungarna upptäcker ett problem och de vuxna löser det direkt hade inte varit så spännande) men det känns lite för extremt ibland.

Den fjärde och näst sista boken i serien har fått titeln The Silver Mask och kommer att publiceras i augusti/september det här året.

Titel: "The Copper Gauntlet" och "The Bronze Key"
Författare: Holly Black & Cassandra Clare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar