torsdag 19 mars 2015

Seriealbum: Pretty Deadly 1 - The Shrike

HANDLING:
Pretty Deadly är en serie som utspelar sig i "vilda västern" och när berättelsen börjar får vi följa en blind man, Fox, och hans unga följeslagare Sissy som reser runt i olika städer och framträder. De berättar om hur en man låser in sin fru p.g.a. hennes skönhet och om hur hon i sin förtvivlan till slut ber till Döden om att ta henne med sig. Döden hör kvinnan och när han möter henne blir han förälskad och det resulterar i att han får dotter med henne. När kvinnans man väl återvänder ber han Döden om att få ta hand om dottern och Döden accepterar med ett villkor - att mannen först dödar ett monster åt honom. 

MINA TANKAR:
Pretty Deadly hade verkligen alla förutsättningar att bli riktigt bra. Själva grundtanken med att Döden får en dotter som växer upp till att bli en hämndgudinna som vill straffa den som sårade hennes mamma är intressant och jag tyckte överlag att boken var väldigt spännande. Den här första volymen är även otroligt vacker, den har underbara färger och är fullpackad av action. Men anledningen till att detta inte blir en fullpott för mig är att handlingen är helt ostrukturerad när det kommer till karaktärerna. Det största problemet är nog mängden karaktärer och det faktum att vi i de flesta fall inte får någon förklaring alls till hur de hänger ihop med varandra eller vad de har för bakgrundsberättelser. Detta leder till att man som läsare inte förstår vad karaktärerna har för motiv med sina handlingar. Exempel på detta är bl.a. Johnny Coyote som hjälper Sissy av någon outgrundlig anledning. Men det som störde mig mer var när en viss karaktär bönar och ber Döden om att låta hen komma tillbaka till de levandes värld, men trots detta har karaktären ingen plan utan hen går rätt in i faran och låter sig bli dödad direkt igen. Vad var syftet?

Det som jag dock tycker är väldigt positivt är att berättelsen får ett ordentligt slut istället för att avslutas med en cliff-hanger. Men personligen så hade författaren gärna fått dra ner handlingens tempo lite om det hade bidragit till mer vettiga karaktärer. 

Så sammanfattningsvis är det en fartfylld berättelse med en massa action i ett häftigt cowboylandskap i kombination med vackra illustrationer, men med alldeles för många brister i handlingen :(

Titel: Pretty Deadly vol. 1 - The Shrike
Författare: Kelly Sue DeConnick & Emma Ríos

2 kommentarer:

 1. Tråkigt, har varit jättepepp på att läsa denna...

  Kommer du läsa vol 2 tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade verkligen höga förväntningar på det här seriealbumet men blev väldigt besviken på sättet som författaren hanterade karaktärerna.
   Men jag funderar på om det kanske ändå är värt att läsa fortsättningen oxå ifall det är så att man får reda på mer i efterhand, så får se lite hur jag känner när vol 2 släpps.

   Radera