onsdag 11 februari 2015

Ett livsöde på 157 sidor

HANDLING:
Huvudpersonen i Joburg blues är en man som växer upp föräldralös i Sydafrika under apartheid. Han börjar sedan arbeta som journalist och får p.g.a. sitt kontroversiella arbete sitta i fängelse i 18 år. Under den här tiden vänjer han sig vid ett väldigt monotont (men samtidigt osäkert) liv där tiden inte spelar så stor roll. När han väl släpps från fångenskapen har han därför stora problem med att anpassa sig till ett liv i frihet i en stad och ett land som har genomgått stora förändringar. Men trots alla motgångar så lyckas han ändå på något sätt att överleva och han drömmer om ett liv som poet och söker ständigt efter den stora kärleken.

MINA TANKAR:
Joburg blues är ett exempel på en bok som jag aldrig hade läst om jag inte hade tittat på TV. Höhö ;) Nej, men allvarligt talat så såg jag en intervju av författaren (tror det var på Kunskapskanalen) och under intervjun så pratade de om Sydafrika och att författaren Nthikeng Mohlele inte skriver på det sätt som andra från Sydafrika "brukar skriva". Så trots att detta är en bok som jag i vanliga fall förmodligen inte hade läst så lyckades de fånga min nyfikenhet och tur det! 

Först och främst är boken väldigt välskriven, den har ett väldigt enkelt och vackert språk och huvudpersonens berättarröst lyckas med att vara både melankolisk och humoristisk på samma gång vilket för mig var väldigt imponerande. Vi får även tydligt se hur mannen i boken förhåller sig till tiden och händelserna runtomkring honom, vissa delar beskrivs väldigt ingående medan vi i andra stunder plötsligt hoppar flera år fram i tiden. Författaren skriver oftast inte heller exakt när i tiden vi befinner oss utan läsaren får istället orientera sig med hjälp av små snuttar av information om artister och andra stora världshändelser som pågår samtidigt (och som nämns i förbifarten under berättelsens gång). 

Sättet som Mohlele förmedlar informationen som är viktig för läsaren att veta, men som är en självklarhet för karaktärerna och därmed oftast inte "pratas om", är en av de största fördelarna med den här boken. Som läsare blir man inte matad med informationen, utan författaren lägger istället fram små ledtrådar och sedan får man själv dra slutsatserna. Som t.ex. det här med tidsaspekten men även när det gäller vilken roll som de olika karaktärerna har i boken. Författaren påpekar t.ex. aldrig vem som tillhör vilket socialt skick eller vilken hudfärg personen har, men utifrån deras beteende och andra faktorer runtomkring så blir det ändå självklart för läsaren (lika självklart som det är för karaktärerna!). Detta bidrar till att berättelsen får ett väldigt bra flyt och författare som klarar av detta får automatiskt flera pluspoäng av mig!

Trots att romanen endast rymmer 157 sidor så packar författaren den full med ett helt liv utan att det känns stressat eller för kompakt. Berättelsen är väldigt brutal men samtidigt så otroligt vacker, och Mohlele är en författare vars böcker jag definitivt kommer att hålla utkik efter!

Titel: Joburg Blues
Författare: Nthikeng Mohlele
Kaosutmaningen: Läs en bok som inte uspelar sig i Europa eller USA - check!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar