torsdag 30 oktober 2014

The Iron Trial ~ Cassandra Clare & Holly Black

HANDLING:
Tolvåriga Callum Hunt har i hela sitt liv blivit varnad av sin pappa att hålla sig undan allt som har att göra med magi. När han blir kallad till intagningsprovet för Magisterium-skolan försöker han därför göra sitt bästa för att misslyckas, men blir antagen och tvingad dit ändå för att inte riskera att han av misstag skadar sig själv eller någon annan. Call, som blivit varnad om allt det hemska som kommer att hända ifall han befattar sig med magi, är därför inledningsvis väldigt skeptisk till allt som har med Magisterium att göra men inser snart att det även måste ligga något annat bakom hans pappas extrema oro.
MINA TANKAR:
The Iron Trial handlar om Call vars mamma blir mördad när han är ett litet spädbarn (av en "fiende" som nästan aldrig blir kallad vid sitt namn) och han blir antagen till en magiskola där han blir vän med en annan pojke och en väldigt ambitiös tjej. Låter det bekant? Berättelsen har en del tydliga likheter med Harry Potter-serien, vilket jag måste erkänna gjorde mig lite tveksam i början, men likheterna slutar dock vid det jag nämnde ovan och resten får sin förklaring i slutet. Berättelsen utspelar sig som sagt till största delen på Magisterium som är byggd nästan som en labyrint med underjordiska gångar och floder. Det är en spännande miljö som passar den mystiska handlingen. Varken Call eller läsaren förstår exakt varför hans pappa, som själv en gång varit student vid Magisterium, avsvurit sig magi och nu är så mån om att hålla sin son borta från den världen. När Call dessutom finner ett brev som hans pappa skickat till skolan där han ber dem att "binda" Calls magi så att han aldrig kan använda den börjar han misstänka att det snarare är något fel på honom själv. 

Författarna har lyckats bra med att skapa trovärdiga karaktärer. Call är inte den typiske hjälten och han skyddar sig själv genom sarkasm och att vara allmänt snäsig mot alla. Han blev mobbad i sin tidigare skola och ser sig själv som annorlunda så det var väldigt fint att läsa om den vänskap och lojalitet som byggs upp mellan honom och Aaron och Tamara som han lär känna på skolan. Slutet är sjukt spännande och det ska komma 4 böcker till i serien (den sista kommer att släppas 2018) så vi får se hur det går med mitt tålamod :P

Det enda negativa är att jag stundtals upplevde handlingen som lite rörig, det är mycket som ännu inte blivit förklarat när det gäller exakt hur magin och magikernas samhälle fungerar. Men med tanke på att det ska komma 4 böcker till så kommer det förhoppningsvis klarna med tiden.


Titel: Magisterium 1 - The Iron Trial
Författare: Cassandra Clare & Holly Black

2 kommentarer:

  1. Den här boken var riktigt bra, tycker jag, och slutet var verkligen helt mind blowing. Det var liksom inget jag ens var i närheen av att lista ut, och nu ser jag så fram emot nästa bok. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst var slutet fantastiskt! Kommer bli riktigt jobbigt att behöva vänta till september för att läsa nästa del :P

      Radera