lördag 20 september 2014

Sinner

HANDLING:
Sinner är den fristående fortsättningen på serien The Wolves of Mercy Falls. När berättelsen börjar försöker Isabel skapa sig ett normalt liv i Los Angeles när Cole plötsligt dyker upp i hennes liv igen. Båda är trasiga av olika anledningar och de försöker båda lista ut hur (eller ens om) de ska kunna gå vidare med sina liv. Isabels familj har fallit isär och Cole är tillbaka i den verklighet som tidigare fick honom att söka sig till droger. Kortfattat är det en bok om motstridiga känslor och drama när det är som bäst!

MINA TANKAR:
Om jag skulle sammanfatta Sinner med ett ord så hade jag valt "överraskande". Som jag har nämnt flera gånger tidigare har Stiefvaters böcker ett väldigt poetiskt språk som starkt påverkar hela känslan och upplevelsen av berättelsen. Sinner upplever jag däremot som att den är skriven av en helt annan författare. Det är dock inte något negativt i alla lägen, Cole och Isabel har helt andra personligheter än t.ex. Sam och Grace från de tidigare böckerna i serien och den snabbare och mer "kitschiga" stilen som berättelsen har passar dem bättre. Sinner innehåller även ett par heta makeout-scener och kemin mellan huvudkaraktärerna är minst sagt väldigt het. Vilket i det här fallet passar både karaktärerna och miljön där berättelsen utspelar sig bättre. Men som ni förstår skiljer det sig väldigt mycket från Stiefvaters vanliga stil av att låta relationerna mellan karaktärerna utvecklas stillsamt och i etapper - Sinner både öppnar med en skräll och slutar med en skräll. 

Detta medför dock att berättelsen stundtals känns spretig och förhållandet mellan Cole och Isabel är mer intressant och komplext men känns inte så trovärdigt som jag hade önskat. Men det är verkligen en bok för de som älskar ett bra drama, känslorna svallar och Isabel växlar mellan isdrottning och passionerad tonåring. Stiefvater för även en del intressanta filosofiska resonemang om livet och olika beroenden (hela grejen med varulvstemat känns här mer som en metafor för just beroende och av att "stänga av" sitt medvetande). Så ifall ni har läst de tidigare böckerna rekommenderar jag verkligen Sinner så länge som man är beredd på att den följer en annorlunda mall än tidigare böcker i seren (läsaren får även se en del små glimtar av Sam och Graces liv vilket var roligt).

Titel: Sinner
Författare: Maggie Stiefvater

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar