torsdag 24 april 2014

We are the devil now

Kaosutmaningen: Läs en bok skriven/publicerad under pseudonym


HANDLING:
En sommarförmiddag 1986 träffas två elvaåriga flickor för första gången och i slutet av dagen blir de anklagade för mordet på en 4-5 årig flicka. Boken inleds med att vi får träffa de nu vuxna kvinnorna när de flera år senare har fått nya identiteter och lever helt skilda liv. Amber jobbar som städare i en turistpark och Kirsty har blivit journalist med både man och barn. Ett av kraven för deras skyddade identiteter är att de absolut inte får ha någon kontakt med varandra, men när en ung kvinna hittas mördad i temaparken där Amber jobbar skickas Kirsty dit för att rapportera om mordet vilket startar en rad av händelser. 
MINA TANKAR: 
Min allra första upplevelse när jag började läsa boken var att jag ogillade språket. Boken är välskriven men språket var inledningsvis tråkigt och kändes väldigt stereotypiskt för just deckare. Men efter ett tag vande jag mig till slut och när man väl kommit in i berättelsen så är mysteriet kring vad som faktiskt hände den dagen och som till så stor del präglat huvudkaraktärerna väldigt intressant.

Den viktigaste faktorn till att den här berättelsen faktiskt blir så spännande är det faktum att man endast får se små tillbakablickar till den dagen då den lilla flickan dog. Under hela läsningen har man ingen aning om vad som faktiskt hände den dagen för så många år sedan och fokuset ligger på deras nya liv och hur uppskakande de upplever det när de väl träffar varandra igen. Samtidigt som deras gamla historia tillsammans ständigt gnager i kanterna. Varken Amber eller Kirsty har nämligen berättat för någon om vem de egentligen är och en stor del av boken handlar därmed om vad det faktiskt innebär att leva med en så stor lögn samt den ständiga rädslan för att bli avslöjade. De har båda anammat nya identiteter, genomgått enorma förändringar i deras personligheter och roller och distanserat sig från de personer de en gång var. Hela idén med att släppa sitt tidigare liv är skakande samtidigt som det är intressant att läsa om vad det faktiskt innebär för en människa.

Själva mordgåtan kring mordet i temaparken var dock inte så jättebra och personligen så upplevde jag det som väldigt "hafsigt" genomfört. Det hela blev lite för enkelt och det kändes som en detalj som mest lagts dit för att chocka läsaren utan att författaren riktigt gjorde något av det. Men de andra delarna kring morden, angående både det som skedde 1986 och de som sker i nutid, var intressant och tankeväckande. Speciellt det här med hur media och allmänheten letar efter syndabockar och så lätt anammar en svartvit verklighet. Boken får därför en stark 3:a i betyg och jag rekommenderar den verkligen till er som tycker om thrillers med fokus på det psykologiska!

Titel: The Wicked Girls
Författare: Alex Marwood

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar