söndag 9 februari 2014

Divergent

Kaosutmaningen: Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget - check!

HANDLING:
Divergent beskriver en framtid där samhället har delat upp sig i olika grupper för att på så sätt förhindra krig (och det som de olika grupperna anser är orsaken till ondska). De här grupperna kallas falanger och delas in i "De osjälviska", "De ärliga", "De lärda", "De tappra" och "De fridfulla". För att på bästa sätt kunna förvara freden så styr "De osjälviska" landet (eftersom de inte vill ha makt) medan "De tappra" skyddar samhället från yttre hot osv. Ens familj är därmed inte det viktigaste, utan alla placeras i den falang där de hör hemma när de fyllt 16 år och därefter ligger ens lojalitet hos falangen. 

För att kunna avgöra vilken falang som passar vem har "De lärda" utformat ett test som mäter människors personlighet. Men oavsett vad testet visar kan individen ändå själv välja fritt mellan falangerna (förutsatt att han/hon klarar initeringsprovet hos den valda falangen). När Divergent börjar är det nu Beatrice (som vuxit upp med "De osjälviska") som står på tur att genomgå testet och välja vilken falang hon ska spendera resten av livet med. Men något går fel med hennes test eftersom det visar sig att hon är "divergent", dvs. att hon uppvisar personlighetsdrag från flera av de olika falangerna. Detta är något som måste döljas och Beatrice står nu inför det tuffa beslutet att välja mellan falangerna samt den gnagande oron över varför hon egentligen måste dölja vad hon är. 

MINA TANKAR: 
Flera bokbloggar har länge hyllat den här serien men det tog ett tag innan jag själv verkligen fick lust att läsa den. Jag hade även vissa problem med berättelsen i början och detta berodde främst på att jag tyckte att Beatrice (eller Tris som hon senare kallar sig) var en väldigt osympatisk karaktär. Ett exempel på detta är när en av killarna i hennes nya falang gråter på natten (för att han saknar sin familj och har svårt för de tuffa testerna) anser Tris att han är vek och svag och tänker att hon aldrig skulle kunna bli kär i en sådan kille. Vilket kändes så otroligt barnsligt och dumt, när killar för en gång skull vågar visa känslor så varför ska man då spä på myter om killar och förakta dem för det?

Men bortsett från att jag hade lite svårt för Tris beteende i början så är berättelsen i grunden verkligen spännande och det var intressant att få reda på mer om falangerna och vad det faktiskt innebär att vara divergent. Hela systemet med att bli indelad efter ens personlighet var tankeväckande, eftersom det på ytan kan verka som en bra idé att man placeras i olika roller för att maximera nyttan för samhället. Samtidigt drar det även paralleller till tanken om utilitarism och de kastlösa i det här samhället (de som inte tillhör någon falang) har det verkligen inte lätt. Berättelsen kommer förmodligen att bli ännu bättre när vi väl får veta mer om varför systemet skapades och vilka implikationer det får. 

Tris som karaktär blir, enligt mig, även betydligt mer sympatisk i slutet av boken. Vilket höjde mitt omdöme av boken avsevärt och jag har redan laddat ner fortsättningen till mobilen :)

Titel: Divergent
Författare: Veronica Roth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar