torsdag 9 januari 2014

The Raven boys

Kaosutmaningen: Läs första boken i en trilogi/serie - check!

HANDLING:
Blue kommer från en familj fylld av kvinnor som alla är synska, förutom Blue själv som endast fungerar som någon slags förstärkare för de andra kvinnornas krafter. Vanligtvis kan kvinnorna i Blues familj endast ge vaga förklaringar till vad som kommer att ske men när det gäller Blues framtid är de alla hundra procent säkra. Ifall hon kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö.

När Blue  en natt hjälper sin moster på St Marks Eve, en natt då själarna hos dem som ska dö under året uppenbarar sig, ser hon för första gången i sitt liv en själ som även berättar sitt namn för henne - Gansey. Den enda anledningen till att någon som inte är synsk ändå ser en själ på St Marks Eve är antingen eftersom det är ens sanna kärlek eller för att man har dödat personen.  

Blue kan inte släppa bilden av Gansey och det faktum att han snart kommer att dö. Det tar inte lång tid innan hon kommer i kontakt med honom och även hans två nära vänner Adam och Ronan som alla tre är studenter vid Aglionby Academy. Privatskolan för rika elever som i samhället kallas för Raven boys. Det visar sig även att alla tre killarna är intresserade av det övernaturliga och letar efter en slags magisk linje (ley line), vilket sätter igång en rad av spännande och farliga händelser.

MINA TANKAR:
Stiefvater är som vanligt helt fantastisk när det gäller språket, det är målande och stundtals nästan poetiskt. Vanligtvis brukar jag inte lyssna på ljudböcker (har alldeles för lätt för att vandra bort i tankarna medan jag lyssnar) men den här boken passade alldeles utmärkt för att lyssna på. Även uppläsaren Will Patton gjorde ett riktigt bra jobb med att härma alla de olika kvinnorna i Blues familj och killarnas olika röster och karaktärer.

Men tillbaka till själva berättelsen, det tar ganska lång tid innan den "riktiga" handlingen sätter igång och det tar även en hel del tid innan man som läsare verkligen får komma under skinnet på karaktärerna. Det känns nästan som när man lär känna en människa i verkligheten, dvs. det tar ett tag innan man lär känna personen och får se vad som verkligen finns under ytan. Vilket jag tycker är den främsta styrkan med boken och är även det som gjorde att jag ville fortsätta läsa (eller lyssna i det här fallet) :P

En sak som jag har uppmärksammat med nästan alla Stiefvaters tidigare böcker är att karaktärerna antingen brukar komma extremt dåligt överens med sina föräldrar eller att deras föräldrarna är döda. Detta är även till viss del ett mönster man kan se i The Raven boys. Men jag blev positivt förvånad över Blues familj och hennes relation till de olika kvinnorna eftersom även om det kanske inte är en "traditionell familj" så kom de förvånansvärt bra överens.

Ytterligare en väldigt positiv sak med den här boken är att kärleksberättelsen inte är helt självklar, vilket kom som en överraskning med tanke på baksidetexten. Själva kärleken var inte heller något som tog en särskilt stor plats, utan fokus låg istället på relationen mellan killarna och hur de lär känna Blue vilket kändes väldigt uppfriskande :)

Det fanns dock några motsägelsefulla aspekter med själva handlingen som jag tänkte på och nu så måste jag varna för SPOILERS!

  • Hur fick Welk reda på att det var just Gansey och Blue som hittat Noahs lik? Det brukar väl inte polisen avslöja?
  • Tyckte det var väldigt underligt att ingen ens funderat över Noahs efternamn eller att de aldrig sett honom på en lektion. Hur märker man inte att en av ens närmaste vänner faktiskt är ett spöke? Vem kan förresten se Noah, är det han som väljer vem han vill "uppenbara" sig för eller finns det någon speciell anledning till varför just killarna och Blue ser honom?
Men The Raven boys får i alla fall en stark 4 i betyg av mig och jag längtar tills jag får händerna på fortsättningen som heter The Dream thieves! :)


Titel: The Raven Cycle 1 - The Raven boys
Författare: Maggie Stiefvater 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar