måndag 18 november 2013

Slated

HANDLING:
En snart 16-årig tjej vaknar upp på ett sjukhus utan något minne av sitt tidigare liv. Hon har blivit "slated", dvs. att staten hävdar att hon har varit terrorist eller åtminstone så kriminell att de har bestämt att hon ska bli fråntagen inte bara sitt minne utan även all kontakt med sitt gamla liv. Hon blir tilldelad sitt nya namn, Kyla, och även en ny familj som ska få henne att "återinpassas" till en bra medborgare i samhället.

MINA TANKAR:
Slated är en väldigt lättläst bok som tar upp väldigt allvarliga ämnen. Frågor om identitet (har man en själ ifall man inte vet vem man är?) och hur man hanterar att få ett helt nytt liv och ständigt övervakas får mycket utrymme i berättelsen. Även terrorism tas upp, även om det i den här första boken endast behandlas väldigt ytligt. Men överlag tycker jag att det är väldigt intressant (och mer än lite obehagligt) med berättelser om den här typen av kontrollsamhällen. Just eftersom det känns väldigt verkligt, speciellt det här med att de inte kan använda datorer hur som helst eftersom de vet att allt de söker på eller skriver bevakas.

Kyla är även en intressant karaktär. Alla de andra "slateds" är som små barn, lyckligt ovetande och ifrågasätter inget medan att ifrågasätta är det enda som Kyla gör. Hon märker av den här skillnaden mellan sig själv och andra väldigt tydligt och känner djupt inom sig att något är "fel" med henne och hon inser även fort att detta är något hon måste dölja.

Som med många andra ungdomsböcker innehåller även den här kärlek. Men till skillnad från resten av boken var kärleksbiten däremot bara... tråkig. "Perfekt kille möter inte så perfekt flicka men älskar henne över allt annat även om de egentligen inte känner varandra så bra". Nu är jag lite hård, men jag förstår inte riktigt vad kärleken i det här fallet ska tillföra till berättelsen? Kylas mamma däremot är en väldigt fascinerande karaktär. Hon är dottern till en terroristbekämpare som blev dödad i ett attentat och hon har en hård yta men verkar betydligt mer medveten om läget än många av de andra karaktärer. Det enda jag önskar på karaktärsfronten är att även Kylas nya syster Amy och hennes pojkvän samt pappan fått mer utrymme i berättelsen. Men det kanske kommer i bok 2?

Betyget blir något mellan 3,5 och 4 och jag är väldigt förväntansfull inför fortsättningen. Slated är även den 2:e boken jag läser på temat Skräckläs 2013 :)

Titel: Slated
Författare: Teri Terry

3 kommentarer:

  1. Den här lät spännande! Ska lägga den på minnet :)

    SvaraRadera
  2. Den blev jag riktigt sugen på att läsa!

    SvaraRadera
  3. Vad kul att ni tyckte den lät intressant! Absolut värd att läsas :)

    SvaraRadera