söndag 8 september 2013

Dark places

HANDLING:
När Libby Day var 7 år gammal mördades hennes mamma och 2 systrar på deras gård på landet en iskall januarinatt. Men Libby lyckades fly och hennes storebror Ben blev dömd till livstid för morden. I flera år lever Libby på andra människors välvilja - det är många som i början tycker synd om den stackars lilla flickan som överlevde massakern av sin familj och som därför skickar donationer till henne. Men när pengarna sen tar slut och Libby har vuxit upp till att bli en 30-årig kvinna som aldrig har haft ett jobb (och som inte är villig att försöka ta ett nu heller) "tvingas" hon acceptera ett erbjudande från "The Kill club". Det är en klubb för människor som går helt upp i olika mordmysterium och de som är specialiserade på morden på Libbys familj är nästan alla övertygade om att hennes bror Ben är oskyldigt dömd. Libby som med sitt vittnesmål hjälpte till att fälla sin bror för morden reagerar väldigt starkt på att bli ifrågasatt men går med på att undersöka morden efter att ha blivit erbjuden en generös summa pengar för sin tid. 

MINA TANKAR:
På solsemestern läser jag chick-lit... NOT! Men Dark places passade alldeles utmärkt till lata dagar vid poolen trots det mörka temat och jag kan väl börja med att säga att boken var lika beroendeframkallande som Gone girl. Libbys berättarröst är väldigt mörk och hon är en minst sagt fascinerande karaktär. Det är ofta svårt att veta riktigt vad man ska tycka om henne, i ena stunden tycker man synd om henne och i nästa stund önskar man att man kunde skaka om henne och väcka henne till verkligheten. Men det är just Libby som lyfter hela berättelsen till en annan nivå och även om det stundtals är irriterande så är det ändå intressant att läsa om en kvinnlig karaktär som är så självisk och totalt ovillig att försöka ändra på sitt liv. Slutet har en twist (som jag vid det här laget antar att alla Flynns böcker har) och personligen så föredrar jag nog fortfarande handlingen mer i Gone girl men Dark places hamnar ändå på en tät andraplats :) 

PS. Boken har nyligen översatts till svenska också ifall man föredrar det och har då (föga förvånande) titeln Mörka platser!


Titel: Dark places
Författare: Gillian Flynn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar