lördag 8 juni 2013

YOKO ONO

Reaching out with no hands: reconsidering Yoko Ono kan möjligtvis vara den svåraste boken att förklara (eller recensera) av alla böcker som jag någonsin har läst. Även den här boken kom jag över lite av en slump efter att jag hade läst om den på Bokhoras blogg. Enligt författaren själv så handlar den här boken om vad "Yoko Ono inte är", vilket mest låter så himla flummigt när jag säger det högt. Så vad handlar då Reconsiering Yoko Ono om? Först och främst så är det ingen skönlitterär bok och inte heller en biografi, utan den är skriven mer som en essä om Yoko Ono och varför hon intresserar författaren. 

Det enda jag egentligen visste om Yoko Ono innan jag läste den här boken är att hon hade ett förhållande med John Lennon, anses ha fått The Beatles att "bryta upp" och att hon sysslar med konst. Så därför var det väldigt intressant att få höra någon annans tolkning av Yoko Ono och författaren Lisa Carver kommer fram till en del motsägelsefulla slutsatser om henne som person. Dels att Yoko Ono skulle vara feminist, eller åtminstone beter sig feministiskt, samtidigt som hon gjort många saker i livet som upplevs som fullständigt oförklarliga av både författaren och mig som läsare. Varför säljer man kopior av sin mördade mans blodiga kläder och glasögon? Men det är även det som gör boken och Yoko Ono så fascinerande. De här motsatserna som finns inom varje människa och hur någon kan passa in på ett sätt men samtidigt vara så alienerad från alla andra. 


Det känns möjligen som att min förklaring av boken blev ännu flummigare än författarens, men den är verkligen intressant och jag tycker om att det känns som att det är Lisa Carver som pratar med en genom att man får läsa hennes personliga reflektioner. Så en stor tumme upp! Fem av fem hallon och allt det där :)


Titel: Reaching out with no hands: reconsidering Yoko Ono
Författare: Lisa Carver

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar