tisdag 17 april 2012

Wither

I den här framtiden kom forskarna på ett sätt att påverka våra kroppar för att bota cancer. Den så kallade "första gener-ationen" får uppleva alla fördelarna och problemet upptäcks först flera år senare när det visar sig att alla deras födda flickor dör vid 20 års ålder och alla pojkar vid 25. Då är det redan försent att stoppa utvecklingen och forskarna börjar leta efter ett botemedel som aldrig hittas.

I den här världen lever föräldralösa Rhine med sin tvillingbror och när boken börjar har hon precis blivit kidnappad för att bli en av fruarna till en rik man som heter Linden. Hon avskyr honom till en början men börjar känna sympati när hon inser att även han är en fånge i det här huset. Med tiden som går får hon reda på allt mer vad som döljs i huset och börjar planera sin flykt därifrån på allvar.

Wither börjar otroligt spännande och världen som DeStefano målar upp i boken är både fascinerande och extremt creepy i brist på bättre ord. Det är alltså en minst sagt intressant dystopi med tanke på hur forskarnas vilja att rädda människorna till slut blev det som tog slut på människorna. Desperationen som uppstår av detta och allt vad det leder till är så otroligt obehaglig. Det är inte lätt att läsa om alla dessa, ofta extremt unga, flickor som blir tvingade att ingå äktenskap med "äldre" män för att spendera sitt liv med att föda barn som ändå är dömda att dö en för tidig död.

Det negativa med berättelsen är dock att trots spänningen i början så händer det inte så mycket i resten av boken. Rhine är fast i huset, umgås med sina "sister wives", lär känna dem anställda, går på fester med Linden och gör lite flyktförsök ibland. Med tanke på hur länge hon är inlåst i det där huset med dem 2 (3) andra fruarna till Linden så borde alla karaktärerna ha fått utvecklas betydligt mer än vad de gör under den här tiden. Vi får visserligen se lite av detta när Rhine börjar inse att allt inte är så svart och vitt som hon från början tror, men med tanke på hur lång boken är och hur långsamt handlingen förs framåt så hade det kunnat hända betydligt mer på karaktärfronten.

Men jag kommer läsa fortsättningen, så trots sina brister har Wither ändå lyckats fånga mitt intresse så mycket att jag är nyfiken på vad som ska hända Rhine härnäst!


Titel: Wither
Författare: Lauren DeStefano

4 kommentarer:

 1. Vill läsa den helt klart ^^ Men "att läsa" listan är som alltid så lång att jag blir stressad bara jag tänker på den :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det blir lätt så! ^^ Men alla böckerna i trilogin är ju inte skrivna än, så du kan ju alltid vänta tills den är klar & läsa alla 3 på en gång då :P

   Radera
 2. Vill jättegärna läsa den, men är rädd att jag inte ska gilla den.. har så höga förväntningar :/

  SvaraRadera
 3. Har just nu en tävling på bloggen där du kan vinna boken En sån där vidrig bok där mamman dör, det skulle vara jättekul ifall du var med :)

  SvaraRadera