söndag 6 november 2011

a cat, a prince and a stick


"Kill the Iron King and bring peace to both our worlds."
"What if I can't?" I whispered. "What if the Iron King truly is invincible?"
"Then we will all die," said the Elder Dryad, and faded back into her oak. The other dryads left, leaving me alone with a cat, a prince, and a stick. I sighed and looked down at the wood in my hands.
"No pressure or anything," I muttered.När Meghan Chases lillebror Ethan blir kidnappad och ersatt av en "changeling" tvingas hon resa in i älvornas rike med hjälp av sin bästa vän Robbie. Hon träffar alla möjliga varelser som bor i den här världen men ingen tar ansvar för hennes lillebrors försvinnande. Meghan sluter då ett avtal med en talande katt som lovar att föra henne till Ethan i utbyte mot en "liten" tjänst.

The Iron King är lugnt sagt en väldigt spännande bok och det händer något på varje sida. Men ganska ofta går det lite överstyr, speciellt i början av boken då Meghan får träffa flera olika varelser och alla möten är så korta att det mest känns som att författaren vill visa upp hela världen och alla karaktärer så fort som möjligt. Som läsupplevelse blir det stressigt och jag orkade inte riktigt engagera mig i alla karaktärer och de små problem som uppstod. Men annars var det väldigt kul att se hur Kagawa återanvände varelser och karaktärer ur gamla berättelser, några av de allra tydligaste var bl.a. kung Oberon och Puck.

Även kärleksberättelsen kändes lite stressad, först betraktar Meghan personen knappt som sin vän och ett par sidor senare är de djupt förälskade. Jag förstår inte varför deras relation behövde stressas fram när det ändå är två böcker till om Meghan.

Men i sin helhet tycker jag ändå att The Iron King är en bra början på Kagawas The Iron Fey-trilogi och trots att jag föredrar när urban fantsasy utspelar sig mer i stadsmiljö så var det även lite kul att läsa om hur karaktärerna går in genom garderoben och kommer ut i en helt annan värld. Lite Narnia-känsla fast med älvor istället ^^

Titel: The Iron King
Författare: Julie Kagawa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar