söndag 30 oktober 2011

Last Argument of Kings

Tre På Tre-utmaningen är nu klar för min del! Recen-sionen av den sista boken kommer här nedanför och jag är väldigt nöjd med valet av trilogi :)

The Last Argument of Kings är den sista boken i The First Law-trilogin och börjar med att Bayaz, Quai, Logen, Jezal och Ferro återvänder till Adua efter sin resa till världens ände. Väl tillbaka vill de förverkliga sina drömmar om ett bättre och mer äkta liv men inser fort att trots allt som har förändrats är ändå allt i grunden likadant. Strax efter deras återkomst så dör även Unionens kung och det uppstår ett problem angående vem som ska ta över tronen samtidigt som hotet från Bethod och ghurkerna blir allt mer verkligt.

Som jag har nämnt tidigare är de här böckerna inte några jag har läst för handlingens skull (som har tagit lite för många omvägar fram till trilogins slut för min smak). Det som jag istället har älskat är politiken och intrigerna som ständigt pågår hos männen med makt. Böckerna pekar på praktiskt tagit alla problem som finns och kan finnas i ett samhälle som t.ex. korruption, fattigdom, makt, krig, bankerna, underättelsetjänsten osv. Det är ganska lätt att se vart författaren kan ha fått sin inspiration ifrån och man kan bl.a. se likheter mellan konsekvenserna av magin som används i krigen med vår tids atombomber. Det var även intressant att läsa om hur de som i många fall verkar ha den absoluta makten i sin tur styrs av andra mäktiga i samhället och hur svårt det kan vara att göra "det rätta" i en sådan situation.

Men den största anledningen till varför man bör läsa Abercrombies böcker är för karaktärerna som ständigt utvecklas och förändras samtidigt som man hela tiden kan följa den röda tråden i deras personlighet. De har alla egna röster och uttryck vilket bidrar till att de känns så äkta och det är väldigt roligt att läsa om hur de ser sig själva och hur de uppfattar varandra. T.ex. scenerna när Ferro, Glokta och Logen får reda på vem som blir Unionens nya kung var så himla komiska.

Det enda jag ogillar är att det fortfarande finns så många lösa trådar. Vi får inget riktigt avslut för de flesta av karaktärerna och trots alla intriger som bryts så skapas det nästan dubbelt så många i slutet. En liten kul detalj är dock att den här boken slutar nästan exakt som The Blade Itself  börjar, även om det skapar känslan av att historien bara går runt ^^


Titel: The First Law - Last Argument of Kings
Författare: Joe Abercrombie 

2 kommentarer:

  1. Jo, i synnerhet Logen går ju cirkel på något sätt. Kommer tillbaka till sig själv och upptäcker att inget har hänt. Mer än att han är plågsamt medveten om att han begår samma misstag om och om igen.

    SvaraRadera
  2. Ja stackars Logen ^^ De flesta karaktärerna fick ju mer insikt om sina brister även om de inte lyckas ändra på sig själva i grunden. Intressant men även otroligt frustrerande eftersom jag fortfarande är så nyfiken på vad som händer med dem efter bokens slut.

    SvaraRadera