fredag 19 augusti 2011

Den glömda trädgården

Den här berättelsen börjar 1913 med att en liten flicka blir lämnad ensam på ett fartyg till Australien. Väl framme vid slutdestinationen blir hon hittad med endast sin lilla resväska och påstår att hon varken minns sitt namn eller var hon hör hemma. Mannen som hittar henne tar därför med henne hem och uppfostrar flickan som sin egen dotter, de kallar henne Nell.

På Nells 21-årsdag känner dock hennes "nya" pappa sig tvungen att berätta för henne att han inte är hennes biologiska pappa och Nell tappar helt fotfästet. Hon drar sig undan från sin familj och försöker lista ut var hon kommer ifrån, men letandet avbryts abrupt 1976 när hon behöver ta hand om sin dotterdotter Cassandra.

När Nell flera år senare dör får Cassandra reda på sin mormors misslyckade sökande efter sin identitet och börjar själv försöka lösa gåtan. 

Den glömda trädgården är en riktigt spännande berättelse med båda roliga och tragiska karaktärer. Den känns genomtänkt och planerad, vilket jag älskar (och som även är ett måste) när jag läser böcker som skickar en framåt, bakåt och mellan olika karaktärer. Men det döljer samtidigt att sättet som Cassandra hittar sina ledtrådar på är ganska tråkigt, det blir lite väl många sammanträffanden som uppstår enligt mig. Men det är ett väldigt litet klagomål med tanke på hur fängslande boken är och den är verkligen helt perfekt för lata semesterdagar :)


Titel: Den glömda trädgården
Författare: Kate Morton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar