fredag 8 juli 2011

a dark lord will rise... dun dun dun

Ringil återvänder motvilligt till hemstaden och barndomshemmet när hans mor ber honom om hjälp att finna en kusin som p.g.a. skulder sålts som slav. Väl hemma upplever han igen alla de orsaker till att han tidigare lämnat staden och trots att han har ett hum om var hans kusin kan befinna sig försöker alla (förutom hans mor) hindra honom från att bege sig dit.  

Egar har efter ett liv fyllt av krig flyttat hem för att ta rollen som klanledare men när hans bröder försöker mörda honom måste han fly med hjälp av en mystisk varelse för att ha en chans att överleva.

Archeth tillhörde de mäktiga Kiriath men tjänar nu som rådgivare till kejsaren Jhiral. Efter ett stort anfall vid kusten börjar hon undersöka vem som ligger bakom det och alla spår leder till de mytomspunna varelserna dwendas.

De här 3 personerna kämpade tillsammans i kriget mot ett slags utomjordiska monster som kom från havet och nu är deras individuella problem på väg att få dem att träffas igen.
The Steel Remains är en riktigt spännande och våldsam berättelse som tar upp allt från homofobi till religionskritik utan att det känns *gäsp*. Boken fick mig flera gånger att skratta (vet dock inte riktigt om det var författarens mening eller ej) med sin ironi och eftersom alla från ungdomar till kejsare får raseriutbrott som 4-åringar och pratar som om de växt upp i rännstenen.
Ett stort plus för mig var att stridsscenerna är så välskrivna (jag har tidigare valt att hoppa upp till 10 sidor i böcker då stridsscenerna blivit alltför enformiga eller bara allmänt utdragna). Men Morgan hanterar det riktigt bra.
Ytterligare en sak jag tycker är intressant med boken är det faktum att de tre huvudkaraktärerna inte träffas i person förrän efter mer än 300 sidor in i boken. Trots det refererar de hela tiden till varandra och lyckas på så sätt binda ihop sina olika berättelser.
Som läsare märker man dock att det blir alltfler lösa trådar när man börjar närma sig slutet men det här är trots allt endast första delen i en trilogi. Nästa bok heter The Cold Commands och kommer ut i oktober.

Titel: The Steel Remains
Författare: Richard Morgan

3 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen The steel remains, rekommenderar även Marknadskrafter av samme författare. Om du vill läsa mer bisterfantasy så kan jag rekommendera Abercrombies böcker. De är också roliga på det där hårdkokta viset.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har en kompis som är helt förälskad i Abercrombies the First Law trilogy. Ska komma ihåg att pröva dem oxå :)

    SvaraRadera
  3. richard morgans sci-fi böcker är de bästa som skrivits. altered carbon första i en trilogi

    SvaraRadera