tisdag 28 juni 2011

Ballad

Det här är den någorlunda fristående fortsättningen på Lament och nu får vi följa Deidres bästa vän James. I början av boken har James (och Dee) precis börjat på musikskolan Thornking-Ash. Men han har nästan helt tappat kontakten med Dee och praktiskt taget det enda vi får se från henne är sms som hon skriver till James men aldrig skickar iväg.

Berättelsen följer dock lite samma tema som Lament, James kommer till musikskolan i förväntan att allt ska vara så mycket bättre men inser att det trots allt ändå är en skola som alla andra. Han blir då kontaktad av Nuala, en slags älva/musa som erbjuder inspiration och berömmelse till manliga musiker (och sedan suger livet ur dem). Trots att James tackar nej vill inte Nuala släppa taget om honom. Hon vet att hon ändå inte har länge till att leva eftersom hon vart 16:e år bränns på Halloween och sedan återuppstår utan något minne från tidigare liv.

James börjar sympatisera med den mer mänskliga sidan av Nuala och försöker finna sätt att rädda henne. Alldeles för sent inser han att även Dee har hamnat i stora problem med the good neighbors igen och att han måste välja vem han ska rädda.

Den här fortsättningen var betydligt mer uderhållande än Lament. James är så underbart sarkastisk och hans vänskaps- och kärleksförhållanden utvecklas så naturligt och känns inte lika forcerat som det gjorde i Lament. Men gud, jag har verkligen tusen frågor efter bokens slut. Det var en del saker som löste sig lite för enkelt i slutet utan att man som läsare får någon ordentlig förklaring. Så jag är lite besviken över att det inte finns fler böcker om Dee och James, men det kanske kommer någon dag? Jag kan ju alltid hoppas :)


Titel: Ballad
Författare: Maggie Stiefvater

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar