onsdag 4 maj 2011

Jokern

Under sina 19 år har Ed åstadkommit… ingenting. Hans syskon har flyttat ifrån den lilla skabbiga staden och skaffat familj alternativt karriär. Men Ed är kvar, som en kortspelande taxichaufför och han har väl inte några egentliga planer inför framtiden heller. Han kan ju inte ens hitta en flickvän, (vilket han baserar på att han är ganska dålig på att kyssas och man kan nog inte säga att sex är ´hans forte).
Men sen stoppar han ett bankrån, eller egentligen är det väl Marvs hemska bil som stoppade rånet men det är en petitess. Tidningarna hyllar honom och han får ställa upp och vittna. Det är väl inget som först verkar förändrar hans liv jättemycket, tills han börjar få spelkort med tider och adresser. Det visar sig snart att det kommer hända något viktigt på de här platserna och Ed måste hindra det/hjälpa till. Han börjar blanda sig in i andras liv och korten fortsätter att komma. Men vem är det som skickar dem?
Jag får väl börja med att säga att det är ett väldigt intressant upplägg. Boken är uppdelad så att varje kort han får har en del i boken. Som karaktär är Ed himla härlig, eller egentligen är han irriterande med alla hans tvivel och beslutsångest men samtidigt känns han äkta och författaren skildrar ofta situationen väldigt komisk. Han blir ju lite av en antihjälte, inte den typiska personen man valt för att rädda dagen.
Min enda kritik är att den blir lite seg i mitten. Budskapet känns tydligt redan från början, ”att alla kan göra något litet för sina medmänniskor och på så sätt finna mening i livet”. Men det blir lite segt eftersom jag hela tiden väntade på vad den större meningen med boken var. Varför just Ed och varför just då? Varför just dem människorna? osv.
Utan att säga för mycket så känns det allra sista i boken även lite… lite för tillrättalagt. Men den var underhållande. Väldigt annorlunda jämfört med Boktjuven som fick mig att gråta, Jokern fick mig snarare att flina.
Oh och som en liten varning: det är inte världens lättaste bok att läsa. Språket är otroligt lätt men det känns verkligen som om en 19-årig kille skrivit den. Korta, koncisa meningar med flera sarkastiska kommentarer. Roligt, men det tar sin tid att vänja sig vid språkets flöde.

Titel: Jokern
Författare: Markus Zuzak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar