lördag 16 april 2011

olik alla stenarna på stranden

När Mary Anning är en liten flicka blir hon slagen av blixten och överlever. Det är något som förändrar hennes liv, åtminstone på det sättet att alla tror att det är något speciellt med henne.

Det visar sig att Mary faktiskt är mer annorlunda än de flesta andra flickor i början av 1800-talet. Hon har nämligen ett öga för att hitta fossil på stranden i den lilla byn Lyme Regis. Detta anses vara en opassande syssla men Mary finner en vän i Elizabeth Philpot, en ogift och välbeställd kvinna som själv har en passion för fiskfossil.

Men det som verkligen förändrar Marys liv är när hon en dag hittar fossil av stora havsreptiler som sedan länge varit utdöda. Det blir en stor händelse som väcker flera frågor om religion, arters utdöende och hur gammal världen egentligen är. Men Mary får varken erkännande eller möjlighet att delta i debatten som väcks. Gång på gång får hon se hur männen tar över det hon själv upptäckt och även med hjälp av Elizabeths vänskap är det svårt att bli hörd.

Okända väsen är den nyaste av Tracy Chevaliers historiska romaner. Hon har tidigare skrivit flera av mina favoritböcker som "Flickan med pärlörhänge" och "Damen med enhörningen". Även om de böckerna är snäppet bättre och mer utvecklade än den här så är det ändå en otroligt vacker berättelse. Berättelsen innehåller inte så mycket action och jag skulle inte heller kalla den särskilt spännande, men det som fångar in läsaren är språket och de utvecklade karaktärerna och den starka vänskapen som växer fram. Helt enkelt underbar att läsa :)Titel: Okända väsen
Författare: Tracy Chevalier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar