måndag 7 mars 2011

Förvandlingen


Bild: Peter Westrup
Någon här som läst Kafka? Jag har inte, men nu har jag i alla fall sett teateruppsättningen av hans bok Förvandlingen. En lite udda berättelse om Gregor som en dag vaknar upp och har blivit förvandlad till en insekt. Hans föräldrar och syster är förtvivlade och äcklade av hans förvandling. De ser inte längre honom som en person och väljer att hålla honom inlåst i sitt rum för att undvika att andra får reda på deras hemlighet.
Berättelsens budskap blev ibland lite för övertydligt (det är faktiskt inte nödvändigt att få allt serverat på ett silverfat). Men även om det är en väldigt tung berättelse så lyckades den på sina ställen vara både komisk och spännande. Önskar dock att vi fått veta mer om vad som pågick med Gregor, han hanterar hela situationen förvånansvärt lugnt.
Jag är även sjukt imponerad av Mattias Lech (Gregor) som lyckades hoppa runt på väggarna, trappan, hänga upp och ner och slänga sin kropp runt alla möblerna… Hur han orkade med allt detta under uppsättningens 90 minuter förundrar mig, får han inte mjölksyra i armarna och benen? ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar