onsdag 12 januari 2011

speaking of the devil

Berättelsen börjar med att två kusiner (Paul och Asger) av en slump träffas på tåget. De var ganska nära under sin uppväxt men under de senaste 40 åren så har de inte umgåtts. Båda växte upp i en (fiktiv) frireligiös kyrka som kallas Vår Kyrka och har fått en väldigt strikt uppväxt. Men där slutar likheterna. Paul valde nämligen att fortsätta tillhöra kyrkan och gifte sig tidigt. Medan Asger är homosexuell, nykter alkoholist och nu även diakon i Svenska kyrkan.
Efter en kort brevväxling åker Paul för att spendera några dagar med Asger i hans sommarstuga. Men det visar sig snart att Paul är bekymrad och verkar vilja bikta sig.  
Det är inte ofta jag säger det här men den här boken var för kort. 144 sidor var alldeles för lite för att gå in på djupet med de här karaktärerna. Huvudtemat i boken är att visa på de här två helt olika sätten att se på livet och religion och hur det har påverkat dem på olika sätt. Men istället för att man som läsare kan börja förstå karaktärerna så blir de som två mallar.
Boken börjar väldigt intressant med att vi får veta mer om Paul och Asgers livsval och redan från början kan man ana att det är något som inte riktigt stämmer med Paul. När man till slut får reda på Pauls hemligheter/problem så börjar författaren snudda vid ett ämne som är väldigt tabu (tabu på det sättet att min första reaktion var att sluta läsa). Men det väcker ändå ens intresse och jag hade gärna velat få möjlighet till att försöka förstå Paul och veta mer om grunden bakom det, men istället så släpper författaren det och gör slutet så enkelt för sig.  
Även med Asger, som från början verkar som den mer stabila av de två, får man känslan av att det finns mer som inte berättas. Vilket resulterar i att både Paul och Asger blir så stela, endast nästan som riktiga människor.  
Trots det så är det ett ändå par intressanta ämnen som författaren tar upp. Så även om hon inte alltid går på djupet med det så får det en i alla fall att tänka.  

Titel: Samtal med djävulen
Författare: Inger Edelfeldt
Sidantal: Ungefär 100-150 sidor för kort

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar