söndag 9 januari 2011

överlevnadsguide i 1300-talets Sverige

Berättelsen utspelar sig på 1300-talet och handlar om 15-åriga Ylva som förlorar hela sin familj och by till pesten. Hon flyr ut i skogen och försöker lista ut hur hon ska klara av att överleva. När hon försöker hitta byns boskap hör hon hur någon spelar på en spelpipa. Ylva möter då en stum pojke som trots att han inte kan tala fascinerar henne. Hon kallar honom Ulv och tillsammans försöker de överleva i skogen genom att finna skydd och mat.
Men båda är väldigt bekymrade ungdomar, Ylva försöker komma över sorgen över att ha förlorat sin familj, sitt hem och sina vänner. Medan det snart visar sig att även Ulv bär på en stor sorg och är inställd på att söka hämnd för de oförrätter han råkat ut för.
Boken är väldigt välskriven och även om den är lång så är den även lättläst. I början blev jag lite irriterad på de korta kapitlen. Författaren har nämligen delat upp boken i kapitel som ofta inte är mycket längre än 1 sida. Men efter tag blir man så indragen i berättelsen att man inte längre märker av de små avbrotten i flytet.
Sammanfattningsvis är det en väldigt spännande ungdomsbok och det var intressant att läsa om medeltida Sverige :)
(Varning för cliff-hanger dock, författaren högg verkligen av berättelsen när den började bli som mest spännande).

Titel: Månskensvargen
Författare: Elvira Birgitta Holm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar