fredag 15 oktober 2010

Klar himmel

Bilder av Peter Westrup

Jag var på Intiman i Malmö i onsdags och såg teateruppsättningen "Klar himmel". En väldigt intressant berättelse om mannen som gav ordern om att släppa bomben över Hiroshima. Då menar jag inte själva presidenten, utan mannen som åkte ut över Hiroshima och gav klartecken för att man kunde släppa bomben över området. Den här mannen var Claude Eatherly och när han väl kom hem från kriget så hade han en del svårigheter med att vänja sig vid det vanliga livet. Han började dricka, skilde sig, blev inlagd på mentalsjukhus och begick rån för att skicka pengar till offren från Hiroshima.

Claude påstod då att allt han gjort under den här tiden efter kriget berodde på att hade skuldkänslor över sin del i bombningarna över Hiroshima. Han sa att han ville arbeta för en bättre värld men en del tvivlade över vilka hans motiv var.

I den här berättelsen får Claude i uppgift att lösa en ordgåta, och flera av hans vänner, läkare, hustru, författare och kollegor från kriget blir kallade till ett förhör för att hjälpa honom lösa gåtan. Om han vinner får han en vinst som "kommer slå honom med häpnad" och han är bestämd för att lösa den.

Det här var en väldigt annorlunda med samtidigt intressant berättelse. Under första akten får vi följa Claudes bekanta när de samlas inför förhöret om Claude. De diskuterar då med varandra om deras upplevelse av Claude och även om deras tankar om kriget och världen. Den innehåller alltså en hel del intressanta och väldigt olika synsätt om atombomben och kriget. En efter en blir de sedan inkallade för att hjälpa Claude med ordgåtan.

Under andra delen av "Klar himmel" får vi se vad som händer inne på förhöret och får följa hur Claude försöker lösa gåtan. Det är här som berättelsen börjar bli närmast absurd, förhörarna är hela tiden lite speedade, väldigt glada och hjälpsamma medan Claude är ganska oförstående inför vilken ordföljd de söker efter. Man sitter verkligen och känner att man vill skaka om Claude eftersom svaret blir så uppenbart för publiken. Men det är en riktigt tankeväckande berättelse och det var intressant att försöka lista ut Claudes motiv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar